Hasznos tudnivalók
Információk
Összes termék
pozitiv lista a jogkövető vállalkozásokról
Ez a gomb átirányítja Önt az EU Rapex oldalára, ahol kereshetőek az EU-n belül bejelentett és letiltott termékek
Üvegzseb program
Kapcsolat
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
A villamos energia és gázszámlák tartalmának vizsgálatáról
2011.12.31. szombat 21:44

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (a továbbiakban: NFH) idei vizsgálatának elsődleges célja a számlák tartalmának ellenőrzésével az volt, hogy a fővárosi és megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei közreműködésével összegyűjtse a KHEM rendeletet érintő tapasztalatokat, melyek adott esetben segítségül szolgálhatnak a jogalkotási folyamat során. A jelentés a 2011. május 3. és szeptember 16. között lefolytatott ellenőrzések tapasztalatait összegzi. A fővárosi és valamennyi megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.  >>>

A villamosenergia- valamint a földgázszolgáltatás hazánkban kiemelkedően nagyszámú fogyasztót érint és kétségtelen, hogy – többek között a rendkívüli gazdasági helyzet következtében – e szolgáltatási szektorok fogyasztóvédelmi szempontból különösen érzékeny területeknek tekinthetőek. Ebből kifolyólag a fogyasztóvédelmi hatóság e területeken lefolytatott ellenőrzéseinek a létjogosultsága nem vitásan fenn áll, ily módon is elősegítve a fogyasztók jogainak érvényre juttatását, valamint a mind hatékonyabb fogyasztóvédelem megvalósítását.

A KHEM rendelettel összefüggésben a fogyasztóvédelmi hatóság általános tapasztalata a vizsgálat tükrében, hogy az érintett egyetemes szolgáltatók számlalevelei általában megfelelnek a jogszabályban előírtaknak, csupán néhány esetben regisztráltak a felügyelőségek kisebb eltéréseket a KHEM rendelethez képest.

A felügyelőségek számlaérthetőséget illető – fogyasztói visszajelzéseken alapuló –megállapításait összegezve elmondható, hogy a KHEM rendelet előírásainak betartása nem feltétlenül vonja maga után az érthetőségi nehézségek megszűnését, azaz a tartalmi megfelelőség még nem jelenti egyértelműen a számlák fogyasztók általi könnyebb megértését. Az érthetőségi problémakör kapcsán a hatóság tapasztalatai nagyrészt megegyeznek a korábbi évek tapasztalataival.

Nem kétséges az sem, hogy több millió fogyasztó és számtalan eltérő fogyasztói igény esetén nehéz megtalálni a megfelelő megoldást a korrekt, átlátható, részletes tájékoztatás, valamint az érthetőség követelménye között, azonban az elmúlt évek tapasztalatai rámutattak a számlázás kapcsán a fogyasztókat leginkább zavaró és őket a megértésben hátráltató tényezőkre, illetve gyakorlatokra. Továbbá az is nyilvánvalóvá vált, hogy bár a fogyasztók egy része érdeklődik a számlákon szereplő részletes adatok iránt, és igényli azok ismeretét, még mindig nagyobb arányban vannak, akik egyszerűbb, kevesebb adattartalmat magában foglaló (jellemzően releváns mérőállásokat, elfogyasztott mennyiséget és fizetendő összeget), és kevésbé részletes számlákat szeretnének látni háztartásuk fogyasztásáról.

Egy átlátható és könnyen értelmezhető számlamodell kialakítása – csökkentve a számlázással összefüggő panaszok számát – pozitív irányba mozdíthatná el a felhasználó-szolgáltató relációt, mivel sok esetben a beadványok alapját épp a számla (félre)értelmezése képezi, azaz egy érthető és áttekinthető számlakép megalkotása a fogyasztói érdekek szempontjából mindenképpen szükségesnek mutatkozik.

 

A teljes összefoglaló jelentés letölthető innen.

Cikk nyomtatása
Keresés
Veszélyes termék kereső
Az NFH Elektronikus Panaszbejelentő Rendszere - Ügyfélkapu
veszélyes termék bejelentő
Amit a rezsicsökkentésről tudni jó  (1. rész)
Az NFH olyan ismeretanyagot állított össze új okostelefon-alkalmazásában, amely a mindennapok során leggyakrabban felmerülő fogyasztóvédelmi kérdésekre ad választ.  Az ingyenes letöltéshez kattintson ide!
Hétvégi telefonos ügyfélszolgálat
pozitivlista_ujbanner
Az NFH hivatalos fórum oldala
Amit a fogyasztóvédelmi referens alkalmazásáról tudni kell (GYIK)
Rezsipontok
Rezsicsökkentéssel kapcsolatos híranyagok, nyomtatványok, letölthető anyagok
okosotthon_banner_120
okoskosar_banner_120
Nemzeti_Dohánybolt
Nemzeti Fogyasztói Termékkosár a
Fogyasztóbarát vállalkozás védjegy
Európai Fogyasztói Központ Magyarországi Szervezete: www.magyarefk.hu
digitalis_atallas
Tanácsadó irodák
Időszakos Hírlevél
hirlevel
Szóvivői iroda
Fogyasztóvédelmi Tükör
Aktív szépkorújság
Letölthető kiadványok
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
Rapex
ÁROP_1.A.4_2012
EKOP_1.A.2_2012
EKOP_2.A.2._2012
OECD - global portal on product recalls from markets in Australia, Canada, Europe and the United States
Eladó laboratóriumi műszerek az NFH-nál
Játszótéri eszközök nyilvántartó adatlapja
Nemzeti Jogszabálytár
Az EU Hivatalos Lapjának magyar nyelvű kiadása
BH gyűjtemény - A Bíróságok Portálon kereshet az anonim közzétett ítéletek között
Közadatkereső
nemzeti_kozigazgatasi_intezet
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium